vineri, 1 mai 2015

despre o comunicarea eficienta

pentru a ușura comunicarea:
1.            Fii atent
Acordă-i interlocutorului toată atenția ta și ia la cunoștință mesajul.  Pune-ți deoparte celelate gânduri care te-ar putea distrage și concentrează-te pe ce auzi .
2.            Arată-i că îl asculți
Să asculți e esențial dar nu suficient – fiecare om are nevoie să simtă că e ascultat și, mai ales, înteles.  Reactionează verbal :  “Da, da”,  sau nonverbal -  da din cap în semn de  întelegere; asta  îl va  încuraja pe interlocutor să continue.  .
3.            Oferă-i  feedback
Informațiile pe care le primim sunt adesea  filtrate prin prisma propriilor experiențe, prejudecăti , opinii.  Uneori asta poate distorsiona mesajul. Ca să fii sigur că ai înteles corect ce ți se spune, nu-ți fie rușine să întrebi:  “vrei să spui că…?” sau “dacă am  înteles corect” sau pur și simplu un cinstit “nu sunt sigur că am  înteles”.  Interlocutorul tău va aprecia faptul că ești acolo, cu el și încerci să prinzi ideea pe care vrea să ți-o transmită.
4.            Dă-i voie să-și ducă ideile la capăt.
Începi o frază și tot nu reușești să ajungi la capătul ei pentru că celălalt vrea să adauge sau să ducăƒ ideea  în altă direcție. Asa, doar frustrezi partenerul de conversație și când veți vrea să trageți o concluzie a dialogului veți constată că de fapt nu prea există una.
5.            Răspunde-i adecvat, chiar dacă nu ești de acord
A fi un bun partener de conversație  este o dovadă de respect, o sansă să te dezvolți la nivel personal. Primești informații și ai acces la o nouă perspectivă. Nu ataca permanent  interlocutorul. Chiar dacă, uneori,  ideile celuilalt  îti displac, spune-o   frumos și respectuos. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu