duminică, 13 decembrie 2015

Pomul Vieţii-Cedrul(Bradul de Crăciun)

Pomul vieţii- cedrul(bradul de Crăciun)

Evreii antici sărbătoreu Hanuka împreuna cu ,,anul nou al pomilor-Tu Bişvat ,, când Dumnezeu făgăduise un cer nou, un pământ nou în care va fi restaurat vechiul Eden cu Pomul vieţii în centru, simbolizat de un cedru.
Cedrul este un pom din aceiaşi familie cu bradul. Evreii luau cedru cu rădăcină cu tot şi îl plantau în curte în faţa casei astfel încât jumătate din ramurile sale să dea peste gard ca să aibă acces la el categoriile defavorizate: săracul, orfanul, văduva, străinul şi călătorul.
Pe ramuri se adăugau pachetele cu diverse unelte mici sau obiecte de uz casnic împachetate în bucatele de stofă, mici coşuleţe cu mâncare şi fructe, pagini din Biblie făcute suluri sau desfăşurate ca o beteală.
Deasemenea mai erau atârnate bucăţi de aramă de la armurile soldaţilor şi de oglinzi sau sticlă colorată pe care erau scrijelite roadele spirituale/faptele bune) ale membrilor familiei făcute pe durata unui an.
Se mai atârnau medicamente sub forma unor boluri(de aici obiceiul bloburilor de astăzi).
În vârful cedrului era o făclie sau un sfeşnic cu şapte braţe, în funcţie de posibilităţile fiecărei familii şi pe făclie era scris:YAH'ŞUA care înseamnă YAHVE MÂNTUIEŞTE, numele lui Iisus care încă nu se născuse.

La împodobirea Cedrului, atunci, sau a  Bradului în vremea noastră, nu ai voie să așezi în pom nimic mincinos, nici o faptă mincinoasă, pe care nu ai împlinit-o, pentru că prin asta atrăgeai blestemul lui Dumnezeu asupra ta şi a familiei tale pe durata unui an. Din acest motiv se puneau daruri sau unelte de uz casnic şi caiere din in şi lână colorată din care femeile să facă veșminte.

Şi tot din același motiv erau desfășurate suluri din biblie sub forma betelei de astăzi, pentru că cine minte pe Duhul Sfânt are un păcat veșnic.
Pentru acest motiv împodobirea pomului trebuie făcută în așa fel încât să aibă acces la el săracul, orfanul, văduva, străinul şi călătorul şi nu să ne bucurăm de strălucirea lui singuri, în case.
Atât la începutul împodobirii pomului, cât şi la terminarea de împodobit, familia avea temă de meditaţie, pocăinţă personală,  garanţie a pomenirii numelui fiecăruia în Cartea Vieţii şi accesul chiar de aici, din lumea noastră la Pomul Vieţii, Dumnezeu avertizând că Omul este ca un Pom- îl cunoşti după roadele pe care le face.
Pomul care nu are roade în el este aruncat în focul veşnic la un loc cu spinii şi mărăcinii.
După naşterea lui Iisus, La Betleem, sărbătoarea pomului a căpătat încărcătura împlinită a naşterii lui Mesia, cel aşteptat în Israel. Şi aşa sărbătoarea a fost răspândită şi la alte popoare .

Împodobirea comercială de astăzi a Pomului implică aceiași responsabilitate ca şi în antichitate, adică pericolul atragerii blestemelor pe toată durata unui întreg an. Orice împodobire suplimentară(excesivă şi opulentă), sau prea sărăcăcioasă care nu corespunde cu realitatea faptelor tale şi ale familiei tale şi nici cu nivelul de credință a oricărei familii constituie un act de ostilitate faţă de Dumnezeu şi de profanare a Pomului Vieții, adică o hulă contra Duhului Sfânt.

Pentru cei care nu au posibilitatea împodobirii unui pom, îngerii sădesc în ceruri, iar pe pământ fac să răsară câte un pom şi pentru ei.

Partea religioasă a pierdut mult din importanță, fiind declasată pe un loc secund. Oamenii sunt mai preocupați de împodobirea stereotipă a brazilor şi mai puţin de semnificația adevărată a sărbătorii.

Nașterea Mântuitorului să vă fie de folos şi fie ca El să locuiască mereu în inimile voastre!

Acest material a fost întocmit cu consultarea şi colaborarea rabinului Ierusalimului, David Oren Herltz, a rabinului OBedeya Dorin David Aurel Ben Aharon Cohen şi a Universităţii de studii ebraice şi studii biblice antice King David -Jerusalemhttp://www1.biu.ac.il/indexE.php

La multi ani, tuturor!!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu