joi, 24 martie 2016

testul casei

Casa este o prezenţă des întâlnită în desenele copiilor, mai ales la fete, dar, de asemenea și la băieți. Acest lucru se asociează cu un sentiment interior puternic, ca nevoia şi dorinţa de a trăi protejat în siguranţă acasă şi evitarea pericolelor din lumea exterioară. Astfel, copiii proiectează pe hârtie modul lor propriu de viaţă, legăturile afective care-l leaga de familia lui şi relaţia sa cu lumea din afara.
Desenul casei poate fi prezent în schiţă foarte schematică şi simplă la copii de patru-cinci ani. În medie, începând cu vârsta de 6 ani, casa începe să dețină mai multe detalii variate. Poate fi mare, mică, sau cu mai multe elemente prezente (copaci, plante, animale, nori, foc, fum, etc …).
Testul casei poate da informaţii valoroase cu privire la diferite aspecte ale temperamentului copilului, lumea lor emoţională şi modul în care aceasta se referă la mediul extern.
Caracteristici generale ale casei:
Element: Interpretare:
Casă mare Este asociată, de obicei, cu bucuria şi bunăstarea. Copilul ce o desenează, probabil, este sociabil, capabil să arate afecţiune şi prietenos. Casa lui este confortabilă şi întotdeauna deschisă pentru prieteni.
Casă mică Necesitate de autoapărare împotriva lumii exterioare, introversiune. În funcție de vârsta copilului, timiditate, dificultăţi în relaţiile cu colegii, temeri şi / sau sentimente de inferioritate.
Casă înaltă Atunci când casa este prea alungită în înălţime pot fi semne de nevoie să crească pentru a ajunge la maturitate. Este caracteristică a unor copii cu probleme emoționale acasă şi care doresc să crească pentru a se emancipa.
Casă joasă Casele mici, cu distanța mică dintre podea și tavan față de lăţimea acesteia, sunt asociate cu sentimente de opresiune, anxietate, griji, supărare acasă, mai ales dacă nu există liniea solului sau sunt deformate, neterminate.
Casă cu etaj Dacă se efectuează la o vârstă mai mică de 9 sau 10 ani poate fi asociată cu un nivel cognitiv bun. Copil sensibil, atent, minuțios, în relaţii bune cu familia şi exteriorul.
Casă cu aspect de castel Poate fi interpretată în moduri diferite, în funcţie de caracteristicile de vârstă şi de copil. Pe de o parte, avem de-a face cu un copil cu imaginaţie mare, care îi place să viseze şi să creeze locuri şi personaje, dar poate indica, de asemenea, un caracter puternic, cu o pofta de putere. Interpretarea depinde de așezarea celorlalte elemente. La copiii mai mari poate însemna protecţie şi fuga de lumea reală, nevoia de a se apăra de elementele externe, care sunt considerate ca fiind periculoase sau nedorite.
Casă de la țară Adesea este legată de dorința de a căuta linişte, viaţă paşnică şi de evadare din lumea urbană plină de zgomot şi grabă. Poate indica, de asemenea, sensibilitatea și gustul pentru artă.
Casă cu grădină În general este un semn pozitiv în cazul în care distribuţia sa este proporţională cu mărimea casei. Poate simboliza un gust pentru spaţii deschise, activităţi în aer liber, natura şi animalele. Este caracteristică a extrovertiților (dacă nu există ziduri sau garduri), cu sensibilitate şi deschiderea către ceilalți.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu