marți, 10 martie 2015

5 TEHNICI SIMPLE DE CONSTRUCTIE A CONCENTRARII PENTRU COPII CU ADHD de Dr. Robert Myers, psiholog pentru copii


https://sinvlex.files.wordpress.com/2011/01/l-1-2011.pdf

Imaginati-va ca traiesc in interiorul unui joc video, unde totul vine la tine, o data si unde fiecare vizualizare, sunet si senzatie este o distragere a atentiei.  Copiii cu ADHD au de obicei insuficienta de functii, cum ar fi de concentrare, de memorie, controlul impulsurilor, viteza de procesare si incapacitatea de a urma instructiunile. Daca sunteti parinte al unui copil cu ADD sau ADHD, aceasta suna cel mai probabil prea familiare. De-a lungul anilor, probabil ati "luptat",  acasa cu copilul dumneavoastra, ati incercat (si nu ati reusit) sa-l convingeti sa finalizeze anumite sarcini cum ar fi curatenia in camera lor sau in curte, mai mult de o ocazie. Ati simtit cu siguranta incapacitatea de concentrare a copilului. Vestea buna este ca,  se poate face ceva pentru a ajuta copilul dumneavoastra cu ADHD sa-si  imbunatateasca abilitatile de concentrare. De ani de zile s-a crezut ca fiecare dintre noi s-a nascut cu o alimentare generoasa a celulelor creierului, dar, pe care nu am putut-o adapta  pentru a produce celule suplimentare sau a face modificari in modul de functionare. Destul de recent, cercetatorii au descoperit prezenta a ceva numit "neuroplasticitate" care permite creierului sa creasca de fapt, celule suplimentare.
Ca un psiholog de copii si tata al unui copil cu ADHD, am dezvoltat o serie de exercitii care ajuta copiii cu ADHD, la imbunatatirea concentrarii. Cheia o prezinta  jocurile  distractive, care sunt de fapt, si pentru parinti si pentru copii.
Iata cateva sugestii simple pentru inceput:
1. Moneda Joc: Acesta este unul dintre jocurile pe care le utilizez in programul Focus total. Parintilor le place, deoarece acesta imbunatateste memoria precum si atentia si concentrarea, iar copiii se bucura, deoarece este rapid-placut si distractiv. In primul rand, veti avea nevoie de o gramada mica de monede asortate, o foaie de carton pentru a le acoperi, si un cronometru (sau un ceas obisnuit ) Alege cinci monede din gramada (pentru acest exemplu, vom pune trei banuti si doua monezi), si puneti-le intr-o secventa. Acum, spuneti copilului "Priveste cu atentie la monedele aranjate pe masa."  Acopera apoi monedele cu cartonul. Porniti cronometrul, si apoi cereti copilului sa faca acelasi model folosind monede din gramada. Cand au terminat, marcati  timpul cu cronometrul si ridicati faoia de carton. Notati timpul de care au avut nevoie pentru a finaliza modelul si daca a fost sau nu a fost corect. In cazul in care nu a fost facut in mod corect,  il puneti sa incerece pana reuseste sa il faca corect. Puteti creste dificultatea de modele care includ bani, monezi. Veti vedea in scurt timp cresterea concentrarii la copilului dumneavoastra. Acesta o ia ca pe o joaca ceea ce este o recompensa si pentru el si pentru dumneavoastra. 
2. Relaxare si imagini pozitive: Combinarea tehnicilor simple de relaxare, cum ar fi respiratia profunda, cu imagini vizuale pozitive, ajuta creierul pentru a imbunatati sau a invata noi aptitudini. De exemplu, cercetarile arata ca daca o persoana practica golful imaginar, de fapt, creierul inregistreaza studiile imaginare la fel ca in cazul in care acestea au fost procese reale, ceea ce duce la imbunatatirea jocului pe terenul de golf. Astfel, copiii cu ADHD isi pot "imagina", ca acestia sunt atenti in clasa sau capabili sa se ocupe de tachinare, iar acest lucru poate transforma si schimba comportamentul lor la scoala. Tu si copilul tau poti  folosi creativitatea ta si trebuie sa incerci.

3. Mind - Integrarea Corp: Un exemplu al acestei tehnici ar fi incercarea de a pune copilul sa stea pe un scaun fara sa se ​​miste. Cronometrati cat timp copilul este capabil sa realizeze acest lucru. Repetata peste cateva saptamani, aceasta tehnica, va arata imbunatatirea timpilor. Prin aceasta activitate, conexiunile neuronale dintre creier si corp sunt consolidate, oferind imbunatatirea auto-controlului.

4. Puzzle-uri si puzzle-uri imagine: Pare simplu, dar acestea sunt instrumente de mare importanta  la copiii cu ADHD. Puzzle-urile  imbunatatesc de fapt atentia asupra cuvintelor si capacitatea de succesiune. In timp ce cauta poze pentru puzzle-uri, copilul dumneavoastra  trebuie sa caute lucrurile care sunt "gresite", in imagine sau aspectul greu de gasit. De asemenea, completarea de obiecte ajuta la  imbunatatirea atentiei si concentrarii.
5. Jocuri de memorie si de concentrare: Jocuri de copii, pentru imbunatatirea memoriei si a concentrarii. Ele sunt rapide si distractive. Memoria motiveaza copilul sa-si aminteasca locatia de pastrare a pozelor si Simon ii ajuta sa memoreze secvente de stimuli vizuali si auditivi. Prin  jocuri repetate, circuitele creierului sunt "exersate" si constant isi intaresc legaturile, imbunatatind astfel functia. De asemenea, exista unele jocuri gratuite pe calculator, pe internet, care imbunatatesc, de asemenea, concentrarea sau de memoriea, cum ar fi memorie si Mosquito Killer . 
In timp ce faceti  toate aceste "exercitii pentru creier," ar trebui sa lucrati  impreuna cu copilul dumneavoastra avand grija sa-i oferiti incurajare si sa-i urmariti progresele  fiindca acestea se imbunatatesc "antrenadu-le." Aceasta este o solutie de castig / castig, pentru ca intareste, de asemenea, relatia pe care o ai  cu copilul tau.
Mergi mai departe. Distreaza-te. Fa exercitii impreuna cu copilu tau , si cine stie, poate  gasesti ca si creierul tau va lucra un pic mai repede si mai inteligent, de asemenea!
Aceste sugestii sunt furnizate ca activitati  care sa completeze tratamentul medical si / sau psihologic furnizat sub indrumarea unui medic sau psiholog. Acestea vor spori beneficiile de tratament, dar nu va rezolva de la sine simptome serioase pentru un copil care a fost corect diagnosticat cu ADHD.

                                                                           traducere si interpretare Psh Sanda Gligu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu