miercuri, 4 martie 2015

Componenta hardware a unui P.C


COMPONENTA HARDWARE
A UNUI P.C.

Componenta hardware reprezinta structura fizica (care se poate vedea) a unui calculator. Un calculator este compus din:
UNITATEA CENTRALA A UNUI PC.
Placa de baza.
Placa de baza este o platforma cablata care constituie suport pentru principalele componente electronice ale calculatorului:
-microprocesor,
-memorie,
-adaptor (placa) video,
-placa de retea,
-placa de sunet,
Procesorul (C.P.U.-Central Procesing Unit-Unitatea centrala de prelucrare) 
Este componenta de baza a unui calculator, alegerea lui impunând performantele generale, date de viteza de prelucrare a informatiei. Datorita celor doua componente de baza ale sale, unitatea aritmetico-logica si unitatea de comanda si control, procesorul este acea parte a hardware-ului care este desemnata sa execute programe. Functiile minime indeplinite de un procesor sunt:
-Capacitatea de a recunoaste si de a executa o serie de comenzi si instructiuni furnizate de catre program;
-Citirea si scrierea informatiilor din/in memoria calculatorului
-Posibilitatea de a comanda celorlalte componente operatiile ce urmeaza a fi efectuate, coordonând activitatea intregului calculator.
Pentru procesor, distinctia intre date si programe este esentiala.Programul spune ce trebuie sa faca procesorul, iar datele reprezinta informatia prelucrata de catre program.
Memoria sistemului
Pentru a putea prelucra informatia in calculator, aceasta trebuie codificata numeric si depozitata intr-un bloc special, numit memorie.
Exista doua tipuri de memorii:
-Memorie ROM;
-Memorie RAM.
 Memoria ROM (Read-Only Memory- memorie accesibla numai la citire, nu si la scriere) - ramâne nemodificata la disparitia tensiunii de alimentare.Este o memorie reziduala nevolatila.
Memoria RAM (Raddom Access Memory) - se foloseste ca memorie operativa pentru stocarea temporara a datelor si programelor aflate in executie la un moment dat.Continutul acestor memorii se pierde la deconectarea sistemului de la retea, deci este o memorie volatila.
Capacitatea memoriei reprezinta volumul maxim de informatie care poate fi inmagazinat in memorie la un moment dat. Capacitatea memoriei RAM este un alt parametru al performantei unui calculator.Posibilitatea de a rula programe mai complexe creste cu cât aceasta este mai mare.
Memoria se organizeaza pe unitati de memorare a informatiei, numiti biti.
Cuvantul bit reprezinta o prescurtare a expresiei binary digit (cifra binara).Bitii sunt asemanatori cu cele 10 cifre ale sistemului de numeratie zeceimal, dar nu au decât doua valori distincte (0 si 1), adica sunt elementele unui sistem de numeratie binar. Un octet (byte) reprezinta o colectie de 8 biti. Octetii (byte) constituie unitatea de masura a datelor din calculator, cât si a capacitatii de stocare a unui disc sau sau a unei dischete.Fiecare octet reprezinta un caracter din text. Multiplii octetului sunt puteri ale cifrei 2.
TermenulValoarea aproximativa
1 kilooctet(kilobytes) 1KB210 O mie de bytes
1 megaoctet(megabytes) 1MB220 Un milion de bytes
1 gigaoctet(gigabytes) 1GB230 Un miliard de bytes

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu